Projekat 2020.

Proteklih godina sam imala običaj da zapišem svoje želje ali one samo želje i ostanu. Za ono što sam stavljala da budu ciljevi, zapravo su bili targeti a onog velikog cilja nije bilo. Godine su bile uspešne, ali nikad u onoj meri u kojoj sam želela. Zato sad od godine pravim projekat – 366 dana za rad na boljoj verziji mene. Čudno zvuči, zar ne? 

Sigurna sam da ste imali prilike da na internetu vidite onaj citat: “Ako nemaš šta da radiš, radi na sebi – tu uvek ima posla”. To je to, mnogo posla oko nas samih, a koji vešto izbegavamo godinama. Ja reših to da promenim. Neki to osuđuju i to razumem. Nemamo svi iste želje, snove, ciljeve, svrhu, percepciju. Ni ne očekujem da svi razumeju moje potrebe, što i vama preporučujem. Dokle god budete živeli po očekivanjima drugih, nećete mnogo postići. Prihvatite odgovornost za svoj život i radite na tome da što više u istom uživate.

Projekat 2020. u mom slučaju odnosi se na RAD NA SEBI. Celih 366 dana da se posvetim onome što želim, da uživam u procesu, da učim o sebi, da kršim pravila, da delim radost i dobrotu, da kažem NE kada je to potrebno i kažem DA svaki put kada tako osećam, ne brinući o tome ko će šta da misli. Svaki mesec će imati određene targete i postizanje istih ću beležiti, kako bih se motivisala rezultatima da nastavim dalje. Za ovaj mesec imam veliki zadatak – da otkrijem ko sam u stvari ja, koji su moji talenti i kvaliteti, šta je moj adut a na čemu moram mnogo da radim. Promena nekih beskorisnih uverenja, vežbanje istrajnosti, distanciranje od onoga i onih koji crpe energiju zadaci su za narednih 30 dana.

Mnogo toga imam da dam, a samo se davanjem uvećava. Dajem ljubav, dajem znanje, dajem iskustvo, dajem primer i toga ću imati sve više. Dozvoljavam sebi da grešim, dozvoljavam sebi da volim, dozvoljavam sebi da grabim ka vrhu, dozvoljavam sebi da se ne pravdam, dozvoljavam sebi da obrišem sve granice i dozvoljavam sebi da brišem ono što mi ne treba.

Sada se vi zapitajte – šta je to što želite i na koji način to možete postići? Šta je to što sebi dozvoljavate? Jeste li spremni da 2020. godina bude vaša najbolja godina do sad? Šta ćete reći svom odrazu u ogledalu tog 31. decembra 2020. godine? Hoćete li osećati žal za nečim što niste uradili dok su vozovi prolazili pred vašim očima ili ćete se ponosno osmehivati znajući da se niste života plašili? 

Neka vaš projekat ima nacrt za početak. Dajte sebi nekoliko dana da ga koncipirate. Potrebno je da odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Šta je godišnji projekat? (Može biti rad na sebi uopšteno, ili specifično zdravlje, posao, stil života, emotivni odnosi, fakultet…sami odredite)
  2. Šta je sve potrebno da bi projekat bio uspešan i koji je krajnji cilj? (Da li je za ostvarenje projekta potrebna neka literatura, neka edukacija, pomoć članova porodice/prijatelja/poslovnih partnera, zahteva li projekat neka novčana sredstva… i šta je ono što treba postići do kraja godine)
  3. Koje aktivnosti su deo projekta i koji su prvi koraci? (Svaki rezultat zahteva prethodnu akciju, te morate znati šta je potrebno da redovno radite kako biste postigli krajnji cilj i odakle treba početi)

Da može ići van plana, može. Zato, kako biste izbegli pad motivacije i odustajanje, zapišite i plan B. Čisto da imate siguricu u slučaju da zaista nešto krene po zlu. Ne smete gubiti fokus sa cilja.

Ako se i desi da ste negde napravili „grešku“, analizirajte ih i nađite rešenje kako biste ih ispravili.

Na kraju godine tek sumirajte sve, igra se do poslenjeg minuta.

Moja misija ove godine je da svoje napretke delim sa vama, budem vam vetar u ledja i svojim primerima vas inspirišem na promenu. Naravno, ovo važi za one koji žele da se menjaju. Oni kojima je sve potaman, neka samo zaobiću sve ovo. A mi za godinu dana opet čitamo izveštaj postignutog. Držite mi palčeve!

269E9E5E-79D5-4935-9F93-29775002CE3B

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s