Priča jedne sveće (20.2.2012.)

Polako se spušta mrak. Napreže oči jer želi da pročita ostatak knjige, ali se pomrčina stapa sa slovima i razliva u beskraj crnila kroz koji je teško pronići. Dubok uzdah. Polako ustaje i prilazi vitrini čije škripanje razara tišinu kojom je prožeta cela soba. Sa najviše police uzima veliku sveću. Još samo da pronađe šibicu kojom će je upaliti. „Ah, evo jedne“, reče, a zatim se strese zbog jeze koja ju je prošla nežno kao dašak vetra.

Velike bele pahulje su padale polako i prekrivale najlepše reljefe. Ona priđe prozoru sa svećom u ruci.

Mesečevim prahom bila je posuta besprekorna belina, ali je sav taj prizor u njoj budio samo dosadu. Razeva se, frknu dvaput, a zatim vrati na svoje mesto ne bi li dovršila započeto čitanje knjige.

Klatno starog sata je umrlo još prošle zime. Valjda se umorilo od neprestane buke, kao starac koji je čitavog života zvocao o onome što nikoga ne zanima. Bilo je vreme za spavanje, ali ona ostade budna. Zaklopila je knjigu i zagledala se u plamen sveće. Goreo je svim svojim sjajem.

Слика

Nekada je i ona želela da se izdigne do najvećih visina, da stoji pravo kao plamen ove sveće. Ali ne. Ona se istopila kao vosak ne odolevajući toploti kojom je zračila njena ambicija. Upravo ona ju je sagorela. Bol koji ju je razdirao pri pomisli na to doba bio je snažan kao zima sa druge strane njenog prozora. Osećala se loše zbog toga. Neki teret joj je rastao u grudima. U tišini je odzvanjalo samo tupo lupanje očajnog srca. Grčevito se podigla sa stolice, ali ju je unazad vukao bol ravan ubodima noža.

Borila se za dah, za život, za novu svetlost dana. Borila se kao nikada u životu. Nagla se nad sveću ni sama ne znajući zašto. Suza je kanula. Sveća se ugasila.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s